• AndarLucia

#Weareinthistogether

Het was een uitdaging tijdens rollercoaster van de afgelopen week in het oog van de orkaan te blijven. Het Coronavirus had sinds eind 2019 de wereld in haar greep. In eerste instantie deed iedereen er een beetje lacherig over. Een virus kan alleen toeslaan als je immuunsysteem verzwakt is. Geen punt, want dat van ons is ok. We eten gezond, proberen stress te vermijden, nemen voldoende slaap en houden negativiteit ver van ons vandaan. Af en toe volgden we de media en verbaasden ons over de angstcultuur rond het Coronavirus.

Totdat een van onze zoons vorige week hier was. Een dag na aankomst werd hij behoorlijk ziek. Twee dagen later lag Cees ook met flinke klachten in bed. Ik liep af en aan met citroenen uit onze boomgaard en waste iedere dag het beddengoed.

Pas nadat onze zoon terug was in Nederland, Cees zich inmiddels beter voelde en wij hier wat dieper inzoomden op het Coronavirus werd duidelijk dat dit virus bijzonder besmettelijk is. Het “flatten the curve” filmpje was de bom. Vanaf vorige week donderdag kozen wij vrijwillig voor quarantaine. In de tussentijd belden we ons suf om een test aan te vragen. Autoriteiten waren inmiddels te druk en onderbemand; er werd niet teruggebeld. Een van onze schoondochters werkt als microbiologe in het Erasmus MC in Rotterdam. Van haar hoorden we, dat wanneer het virus had toegeslagen, het tot maximaal 24 uur nadat de klachten over waren overdraagbaar was. Dat gaf de burger moed, rond zaterdag zouden wij weer naar buiten kunnen. Afgelopen zaterdag werd duidelijk dat het aantal besmettingen in Spanje exponentieel toenam. De noodtoestand werd afgekondigd door de regering. Een dag later volgde de afkondiging van een complete ‘lockdown’ vanaf maandag ochtend 08.00 uur.

Het woord ‘lockdown’ klinkt wat naar in de oren; in feite betekent het dat iedereen (behalve de vitale organen van de maatschappij) thuis moet blijven om de kans zo klein mogelijk te maken niet geïnfecteerd te raken en daarmee ook anderen niet te infecteren. Op diverse media zagen we vechtpartijen rond toiletpapier, opnames van lege schappen, van toeristen die toch naar buiten gingen tot aan lockdownparties toe. Hoe anders is onze ervaring hier in de vallei. Mensen boden vorige week direct van alle kanten aan boodschappen te halen en te koken toen bleek dat we onszelf in quarantaine hadden gezet.

Inmiddels ontstaan er WhatsApp-groepen waarbij mensen elkaar positief informeren en hulp aanbieden. Net als veel Spanjaarden gaan wij om 20.00 uur ons balkon op om te applaudisseren voor medici, zorgpersoneel en anderen die werken om het leven zo goed mogelijk door te laten gaan.

Er wordt gezongen en muziek gemaakt.

Laten we hopen, dat het Coronavirus uiteindelijk niet te veel slachtoffers maakt en dat het ons helpt te kiezen voor dingen die echt belangrijk en zinvol zijn. Solidariteit, verbinding met elkaar en verbinding met onze aarde en de dieren.

In de tussentijd zijn onze gedachten bij degenen die niet gezond zijn, een hoog risico lopen ziek te worden en hun families. Laten we voor de rest dankbaar zijn voor alles wat we wel hebben. En dat is veel! Dit kunnen voor ons allemaal zeer interessante tijden blijken te zijn.


71 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven