• AndarLucia

Toen was geluk nog heel gewoon

Nu de eerste weken van inkeer en stilte achter ons liggen voelen we de behoefte om meer naar buiten te gaan, om te delen wat ons bezig houdt. We werken de afgelopen dagen heerlijk in de tuin van ons nieuwe huis. Daarover later meer.

Op een bijzondere manier voelen we ons gelukkig. Hoe gek dat ook klinkt in deze tijd. Er is geen afleiding van buiten. Er is meer ruimte voor lezen, bellen met vrienden en familie en genieten van de natuur. Met een man als huis-barista smaakt de koffie thuis net zo lekker als bij ons favoriete tentje in Granada. De legpuzzel kwam anders alleen met Kerst op tafel. Nu krijgen we ook foto’s van de kinderen die puzzel na puzzel leggen.

Al Corona ons één ding leert, is het dat het tijd wordt voor verandering.

Het virus kon toeslaan, doordat er op een ongezonde manier om wordt gegaan dieren, met de aarde en met elkaar. Er bestaan vele initiatieven om ‘het’ anders te doen. Gezonder te leven, meer in balans met de natuur, meer in echt contact met de mensen om ons heen. Om minder plastic te gebruiken en te ‘consuminderen’.

Tijdens de voorbereiding op onze verhuizing naar Spanje keken we tot drie keer toe met vrienden en kinderen de documentaire ‘The Biggest Little Farm’.

Het is inspirerende film die een eerlijk en tegelijkertijd hoopvol beeld schetst van de zoektocht naar harmonie tussen mens en natuur. Een verhaal over het verwezenlijken van je dromen, een ode aan realistisch idealisme en aan de cyclus van het leven. Maar ook een documentaire over de bittere noodzaak om op een harmonieuze manier met de natuur en dus met onszelf om te gaan. Even buiten LA lukt het Molly en John, geïnspireerd door een belofte aan hun hond, een dor stuk land binnen een aantal jaar om te bouwen tot een unieke en bloeiende boerderij met een uitgekiend ecosysteem, waar ieder mens, ieder dier en iedere plant zijn plek heeft binnen de circle of life. In een paradijs op aarde.

Dat dit niet zonder slag of stoot gaat is duidelijk en soms hilarisch. Voor ieder nieuw probleem dat zich aandient, volgt een oplossing vanuit de natuur zelf. Door te luisteren, observeren, wetenschappers te raadplegen en intuïtie te volgen. Is er een luizenplaag? Die wordt zonder bestrijdingsmiddelen opgelost met lieveheersbeestjes. Worden de bomen kaalgevreten door slakken? Geen probleem; eenden blijken gek te zijn op slakken.

Gaan we ooit terug naar ‘normaal’, als de lockdowns worden opgeheven? Was ons ‘normaal’ niet eigenlijk ‘abnormaal’?

Er verschijnen nog steeds vreselijke berichten in de media. Maar laten we niet vergeten te kijken naar de andere kant van de medaille die minimaal zo waar is. Steeds weer ontstaan er initiatieven om elkaar te helpen, steunen en op te vrolijken; blijken mensen minder ik-gericht te zijn en meer wij-gericht; lijkt solidariteit vóór financieel gewin te gaan. Door de vrije tijd is er meer ruimte voor creativiteit, innovatie en echt contact. Iedere keuze die je vandaag maakt is van invloed op de toekomst. Laten we meer en meer keuzes maken, waardoor dit soort afschuwelijke en ontwrichtende virussen minder kans krijgen om zo genadeloos toe te slaan.


80 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven